WFFR viert eerste jubileum in 2019

07/05/2019 door Tamara
Voor de vijfde keer zie je tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) de mooiste wildlife documentaires in filmtheater Cinerama. Tijdens dit eerste jubileum pakt het festival van 30 oktober t/m
3 november 2019 flink uit met ruim honderd vertoningen van de meest bijzondere, spraakmakende en prachtige natuurfilms van makers uit binnen- en buitenland. Ook is er deze editie een uitgebreid scholenprogramma voor het basis- en voortgezet onderwijs en is de Conservation Award omgedoopt tot de Van Lawick Conservation Award, ter ere van filmmaker Hugo van Lawick.

Van Lawick Conservation Award
WFFR’s Conservation Award – voor de film die op de meest effectieve wijze bijdraagt aan bewustwording op het gebied van natuurbehoud – krijgt deze editie een nieuwe naam. Om het begin van het Nederlandse natuurfilmtijdperk te markeren heet de prijs vanaf nu de Van Lawick Conservation Award, ter ere van de Nederlandse filmmaker Hugo van Lawick (1937 – 2002).
Van Lawick was een grote naam binnen de wildlife filmwereld. In 1956 werkte hij als fotograaf en cinematograaf voor verschillende Nederlandse filmmaatschappijen in Kenia. Eind jaren vijftig vertrok hij voor National Geographic naar Tanzania, waar hij de opdracht kreeg om de onderzoeken naar apen van Jane Goodall vast te leggen. Van Lawick werkte ruim dertig jaar vanuit het tentenkamp Camp Ndutu in de Serengeti, het grote natuurreservaat in Tanzania. Daarbij filmde hij samen met Goodall de levens van drie generaties chimpansees, dat veel heeft bijgedragen aan onze huidige kennis van de mensapen. In1964 trouwde hij met Jane Goodall met wie hij samen een zoon kreeg.

De winnaar van de Van Lawick Conservation Award ontvangt het WFFR Flamingo-beeldje uit handen van Van Lawicks zoon, Grub. De Conservation Award 2018 werd gewonnen door Annegré Bosman en Mildred Roethof voor ‘Wildlife Savers, Unsung Heroes’.

Scholenprogramma 2019
Ook deze vijfde editie deelt WFFR de schoonheid en urgentie van wildlife films met de nieuwe generatie. Daarom presenteert het festival dit jaar een uitgebreid nieuw scholenprogramma. Naast de reguliere filmprogrammering is er voor zowel het primair als het secundair onderwijs een eigen programma van elk zo’n anderhalf uur. Deze programma’s bestaan uit een aantal korte films met een leuk en leerzaam nagesprek. De films zullen actuele thema’s als klimaatverandering, duurzaamheid en vleesconsumptie aansnijden. Scholen kunnen zich gratis aanmelden voor een ochtend of middag tijdens het festival met verschillende klassen en jaarlagen.
Meer informatie over hoe je je als school aanmeldt lees je op www.wffr.nl/scholenprogramma of mail naar fabienne@wffr.nl.

Filmmakersdag en Flamingo Awards
WFFR biedt een jaarlijks platform aan natuurfilmmakers in Nederland en daar buiten. Voor hen organiseert het festival een Filmmakersdag om elkaar te ontmoeten, ervaringen en ambities te delen en om kennis op te doen door middel van workshops en lezingen. Daarnaast organiseert WFFR jaarlijks een competitie voor wildlife films waarbij makers kans maken op één van de elf WFFR Flamingo Awards. Het aantal inzendingen

stijgt hiervoor ieder jaar met dit jaar wederom een nieuw record van 350 iOver WFFR
Het Wildlife Film Festival is het enige filmfestival voor natuurdocumentaires in Nederland en vertoont de meest recente films uit binnen- en buitenland. Sinds de eerste editie in 2015 vindt WFFR plaats in het Rotterdamse filmtheater Cinerama, dat ook nu het bruisend hart van het festival zal zijn. Het programma bestaat uit prachtige documentaires die de schoonheid van de natuur laten zien, maar ook films die de relatie tussen mens en natuur in beeld brengen. Tijdens WFFR kunnen bezoekers in gesprek met de vele aanwezige filmmakers en zijn er speciale lezingen en interessante activiteiten rond natuurbescherming en natuurfilms.

Half juni worden de eerste film bekend gemaakt. Vanaf 1 september zijn de early bird ticktes te koop. De reguliere kaartverkoop start op 1 oktober 2019.

Algemene informatie WFFR 2019
Datum: 30 oktober t/m 3 november 2019
Locatie: Cinerama, Westblaak 18, Rotterdamnzendingen uit 74 landen.
De prijsuitreiking én Filmmakersdag vinden plaats op 2 november 2019.