Wethouder Bruines geeft startschot De Schoolschrijver in regio Den Haag

25/01/2019 door Tamara

De Haagse wethouder van Onderwijs, Saskia Bruines, heeft vrijdagochtend het startschot gegeven voor De Schoolschrijver 2019 in de regio Den Haag. Dit gebeurde op de Helen Parkhurstschool in het stadsdeel Escamp. De wethouder onthaalde en beëdigde in bijzijn van alle leerlingen, ouders en leerkrachten van de school Selma Noort als Schoolschrijver. Mede dankzij het Kinderboekenmuseum is het landelijke programma ook actief op 7 scholen in Den Haag en Leiden.

De Schoolschrijver is een initiatief waarbij kinderboekenschrijvers zich een half schooljaar aan een basisschool verbinden. Wethouder Bruines benadrukte bij de opening het belang van het project dat leerlingen in staat stelt te leren hoe leuk lezen en schrijven is; en hoe je je gevoelens kunt uitdrukken met woorden. Wie veel leest en vertrouwd is met taal en verhalen staat met zelfvertrouwen in de wereld. In de regio doen verder de PI-school De Brug (Leiden), De la Reyschool (Transvaal, Den Haag), OBS Erasmus (Escamp, Den Haag), Leimundo (Leiden), ‘t Palet (Schilderswijk, Den Haag) en De Singel (Leiden) mee het avontuurlijke taalproject. Selma Noort, Marie-Louise & Mark Sekrève, Claudia Jong en Rian Visser hebben zich als Schoolschrijver aan deze scholen verbonden.

Stichting De Schoolschrijver ontwikkelde het programma voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taalachterstand. Kinderen die met plezier lezen vergroten hun taalgevoel. Ze hebben meer zelfvertrouwen en scoren hoger op de Cito-toets. Ze lopen minder kans laaggeletterd te worden als ze volwassen zijn. Dat geeft ze meer kansen in de samenleving. Het programma van De Schoolschrijver is bewezen effectief: het leidt tot meer leesmotivatie en een betere schrijfvaardigheid. De Schoolschrijver bereikte vorig jaar 12.000 kinderen, dankzij de inzet van de kinderboekenauteurs en de intensieve samenwerking met leerkrachten, ouders,  bibliotheken, provincies, gemeenten en ook het Kinderboekenmuseum.

www.literatuurmuseum.nl