Verover de Bastei – Openingsweekend 19-20 mei

14/05/2018 door Tamara

Op zaterdagmiddag 19 mei tussen 15.00 en 18.00 uur en zondag 20 mei tussen 10.00 en 18.00 uur kan iedereen gratis kennis komen maken met De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de oostelijke Waalkade in Nijmegen. Op en rond de 16eeeuwse verdedigingstoren (de vroegere Stratemakerstoren) is een spectaculair nieuw museum gebouwd, waar heden en verleden samen komen. In De Bastei kunnen bezoekers op een leuke en leerzame manier kennis maken met het verleden van Nijmegen en de natuur op de stuwwal en in het Gelderse rivierengebied. Het verhaal van stad, rivier en natuur kan hier ontdekt worden. Duurzaamheid staat daarbij voorop. Speciaal voor het openingsweekend zijn er tal van gratis activiteiten, zowel binnen in De Bastei als buiten. 

Activiteiten in De Bastei

Dwaal door De Bastei waar met veel vernuft een modern duurzaam gebouw over Romeinse en zestiende-eeuwse vondsten is neergezet.  Bekijk het verleden en de archeologische vondsten in de historische onderdoorgang en in de onderaardse rondgang. Ontdek de dynamiek van de rivier en de leefwereld van het rivierengebied in onze Schatkamer. Meet & greet met de boswachter van Staatsbosbeheer in het Infocentrum Gelderse Poort in het Entreegebouw. Laat je inspireren door duurzaamheidsinitiatieven als operatie Steenbreek en de Great Bubble Barrier. Geniet van bijzondere muziek en bekijk de tijdelijke expositie ‘Twaalf Meesters’.  Kinderen zijn welkom bij de Kids Club waar van alles te doen is. Vanaf het balkon van het Bastei Café boven in de toren heb je een indrukwekkend uitzicht over de Waal!

Veerpoorttrappen, Waalkade en Stadswaard

De Veerpoorttrappen zijn op zaterdag- en zondagmiddag omgetoverd tot tijdtrap. Vanaf De Lindenberg naar beneden dalen we af in de tijd. Vanaf de Tweede Wereldoorlog via de 17e eeuw, de middeleeuwen en de tijd van de Vikingen tot in de Romeinse tijd. Bewonder historische figuren, die je van alles kunnen vertellen over hun tijd. Op zondag zijn in de tent op de Waalkade verschillende lezingen. Op zaterdagmiddag en zondag overdag zijn er excursies naar de Stadswaard en de Oude Waal onder begeleiding van Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen. Voor wie de Stadswaard wil bezoeken, maar niet het hele stuk kan/wil lopen rijdt het zonnetreintje op-en-neer tussen Bastei en Vlietberg. Vanuit het Entreegebouw vertrekken ook excursies via enkele historische torens naar het Kronenburgerpark. Aanmelden voor alle excursies kan aan de balie in het Entreegebouw.

Kijk voor meer informatie over De Bastei en het volledige openingsprogramma op www.debastei.nl.