Het Eemhuis in Amersfoort op z’n kop voor theatercollege over buitenaards leven

05/10/2018 door Tamara

Wat weten we eigenlijk van het heelal? Kunnen wij op een dag bezoek van aliens verwachten? De Bibliotheek Eemland organiseert zaterdagavond ‘Buitenaards’, een uniek theatercollege waarin wetenschapsjournalist en sterrenkunde Govert Schilling de bezoekers meeneemt op een speurtocht naar buitenaards leven.

De bibliotheek pakt hierbij groots uit met twee colleges. Geïnspireerd door de populairwetenschappelijke theatercolleges van het tv-programma DWDD University, wordt de grote hal van het iconische Eemhuis in Amersfoort omgetoverd tot een multimediaal theater. De bibliotheekterrassen veranderen in een tribune en in de hal verschijnen grote schermen die bezoekers een inkijkje geven in het oneindige heelal. Ufo’s, ruimtereizen, buitenaardse beschavingen – alles komt voorbij in dit kosmische spektakel over de vraag hoe uniek het leven op aarde is. Govert Schilling wordt daarbij muzikaal begeleid door Thijs Borsten en Louis Lanzing.

Het thema is niet toevallig gekozen door de bibliotheek, komend weekend is namelijk het Weekend van de Wetenschap, een landelijk evenement om het belang van wetenschap en technologie te onderstrepen. “We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst”, zegt ambassadeur André Kuipers.

De belangstelling voor ‘Buitenaards’ blijkt groot: meer dan 600 mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de theatercolleges. Erno de Groot, directeur van de Bibliotheek Eemland, is niet verbaasd. Volgens hem zijn theatercolleges een sterk groeiend fenomeen. “Mensen willen graag leren, er is veel interesse voor wetenschappelijke kennis. Je kunt daarvoor een boek of tijdschrift lenen in de bibliotheek, maar er ook andere manieren waarop wij als bibliotheek die kennis toegankelijk maken, zoals door dit theatercollege.”

De eerste voorstelling begint om 19:00 uur en richt zich met name op kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot)ouders. De tweede voorstelling begint om 21:00 uur en is inhoudelijk gelijk, maar richt zich meer op jongeren en volwassenen. Alleen voor de tweede voorstelling zijn op dit moment nog kaarten verkrijgbaar via www.bibliotheekeemland.nl.