14 september – 100 jaar Ettore Sottsass

01/09/2017 door Tamara
Op 14 september is het honderd jaar geleden dat de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass werd geboren. Als eerbetoon aan een van de grootste ontwerpers van de afgelopen eeuw toont het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch meer dan 100 stukken keramiek.
Op zijn honderdste geboortedag is feestelijke openinstelling van de tentoonstelling Celebrating Ceramics – 100 jaar Ettore Sottsass. Bezoekers worden deze dag getracteerd op gebak in de typische Sottsass-vormen en -kleuren.

Ettore Sottsass
Ettore Sottsass (1917 – 2007) bouwde vanaf 1947 een carrière op met interieurvormgeving en industrieel design. Sottsass was daarbij een belangrijk vernieuwer. Zijn ontwerpen voor woninginrichting, kantooruitrusting, meubilair en woonaccessoires beïnvloedden sterk de avant-garde vormgeving van de jaren zestig en zeventig. In 1981 was hij medeoprichter van de befaamde Memphisgroep. Naast zijn werk voor Memphis was Sottsass ook actief als vormgever voor Alessi, Artemide en Olivetti.

Levenslange fascinatie voor keramiek
Sottsass benaderde alle gebruiksvoorwerpen, maar met name die in keramiek, als ‘ rituele instrumenten voor het alledaagse bestaan’. In zijn ontwerpen grijpt hij regelmatig terug op oervormen met een symbolische lading, zoals bij de theepotten uit de reeks Indian Memory.
Gedurende Sottsass’ lange carrière is (gebruiks)keramiek een steeds terugkerende fascinatie. Zijn persoonlijke visie op vormgeving weet hij in dit medium het sterkst tot uitdrukking, van zijn eerste vazen halverwege de jaren vijftig tot de laatste schetsen voor objecten vlak voor zijn overlijden.

Belangrijke privécollectie
Ruim een derde van de tentoongestelde objecten komt uit de Italiaanse privéverzameling van Fulvio Ferrari. Hij is dé autoriteit op het gebied van Sottsasskeramiek en schreef het standaardwerk, Ettore Sottsass, Tutta la ceramica(1996). Fulvio Ferrari beheert ook het archief van de galerie ‘Il Sestante’ te Milaan waar Sottsass zijn (vroege) keramiek exposeerde.
Andere bruikleengevers zijn Museum Boijmans Van Beuningen en het Groninger Museum, diverse particulieren en galeries. Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft met zo’n 40 stukken de grootste collectie Sottsaskeramiek in Nederland.

Sottsass in Den Bosch
Het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch heeft een lange historie met Ettore Sottsass. In 1984 organiseerde Het Kruithuis, de voorloper van het huidige museum, de eerste Memphistentoonstelling in Nederland. In 1995 ontstond in nauwe samenwerking met Ettore Sottsass de eerste tentoonstelling die exclusief aan zijn keramiek was gewijd. Sindsdien is zijn werk regelmatig in het museum te zien geweest.